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2018年10月23日

スイートポテト作りに挑戦 making “sweet potatoes”

2018年10月22日、食育でスイートポテト作りに挑戦

園児たちは10時にエプロンと三角巾をつけてホールに集合し、秋の味覚としてのさつまいもについての話やスイートポテトの作り方を聞いたあと、各クラスの部屋に戻って手洗い、消毒をしてからスイートポテト作りに取り掛かりました。

2歳児までのクラスではビニール袋に入れたさつまいもを潰し、豆乳と砂糖を加えてもらって混ぜ、保育者にアルミカップに入れてもらいました。3歳児以上のクラスでは、皮をむいてからボールに入れ、麺棒を順に回して一人ひとりが手際よく潰す体験ができました。砂糖、豆乳、バターを混ぜたさつまいもを丸めてアルミカップに入れました。

各クラスとも厨房に持っていき、「おいしく焼いてね」とお願いしました。できあがったスイートポテトを3時のおやつに食べた園児たちは、「あまーい」「おいしすぎる!」と、ペロッとたいらげていました。

On October 22nd, 2018, we tried making “sweet potatoes.”

The children gathered at 10 am in the hall wearing aprons and head covers. After they listened to a story about sweet potatoes and how to make “sweet potatoes,” they returned to their classes, washed and disinfected their hands then started making “sweet potatoes.”

Up to the 2 yr olds, the children were given sweet potatoes in plastic bags to squish. Soymilk and sugar were then added. The mixed product was then placed into foil cups by the teachers. From the 3 yr olds, the children peeled the potatoes and placed them in a bowl. They each took turns using a pestle to squish the potatoes well. They also added, sugar, soymilk, butter and put the mixed product into the foil cups.

Each class brought their filled cups to the kitchen and asked them to “please bake it well.” When the children ate the cooked “sweet potatoes” for their 3 o’clock snack they ate it quickly saying “It’s sweet!” and “It’s too good!”

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